Barn og narkoseHvordan forberede ditt barn på narkose/operasjon:

Det er viktig å forberede barnet på det som skal skje!

Informasjonen må tilpasses barnets alder. Bruk uttrykk som barn kjenner og forstår; for eksempel anestesilege er sovedoktor. Operere kan være reparere etc.

Barn er konkrete, fortell enkelt hva som skjer den dagen dere skal til operasjon; Hva skjer på operasjonsdagen?

Ved oppmøte blir dere først tatt i mot av helsesekretær i skranken. Forbered barnet på at det kan bli noe venting. Da kan man lese bok eller leke litt i mellomtiden.

Når det er din tur kommer narkoselegen eller "sovedoktoren" for å prate med dere og hente dere inn til operasjonsstuen. Det er lurt å ha på seg behagelige klær. (Også for foreldre/pårørende.)

Noen ganger blir narkosen innledet med narkosegass på maske. Dvs. at barnet ikke får "nål" i hånden før det sover. Da sitter barnet på mammas eller pappas fang og puster i en maske med ballong på. Etter kun noen få pust vil barnet sovne. Andre ganger får barnet en veneflon i hånden først. Dere skal derfor alltid ha på Emla-krem på begge barnets håndrygger. Dette kjøpes reseptfritt på apoteket og settes på ca 1 time før oppmøte hos oss. Etter at barnet har sovnet forlater du operasjonsstuen. Husk at barnet er i trygge hender!

Når inngrepet er over blir mamma og/eller pappa hentet inn på oppvåkningsrommet. Når barnet våkner er dere tilstede. Liggetiden varierer fra 30 minutter til 1-2 timer etter inngrepet.

Forbered barnet på at det kan bli ømt i tunga og litt vondt å svelge. Dette er ikke farlig og man kan få tabletter/medisin som hjelper.

Mange barn er urolige når de våkner. Særlig hvis de våkner rakst etter narkosen. Barnet kan være litt susete og ikke helt våkent. De kan gråte og hoste. Dette er normalt og har ikke alltid med smerter å gjøre. Hvis mandler eller falsk mandel er fjernet kan barnet spytte litt blod. Dette er normalt! Det kan ta 15-30 minutter før barnet roer seg etter oppvåkning. Andre barn tar seg en lur og sover litt lengre. Da er oppvåkningen som regel roligere.

Mange foreldre er litt spente og engstelige selv. Dette er naturlig! Barna våre er det kjæreste vi har. Barnet ditt merker lett om du er stresset og redd! Det er viktig at du/dere prøver å ikke smitte barnet med denne redselen.